Aflevering 7: Cliché bevestigd!
Door: Gerjanne
Blijf op de hoogte en volg Gerjanne
23 Februari 2011 | Peru, Cuzco
Het grote cliché bij psychologen is altijd de HAM-vraag: Wat voel je nu en wat ervaar je daarbij?
Om dit cliché eens grondig te bevestigen, ben ik over deze vragen gaan nadenken en heb ik daar prachtige antwoorden op geformuleerd (althans, dat vind ik zelf).
Deze vragen overdacht ik, zittend op een bankje en uitkijkend over de stad Cuzco.
Bij de filosofische vraag ´Wat voel ik nu?´ kwam ik op het diepzinnige antwoord: een zeker geluksgevoel, een relax idee van niet te hoeven haasten en overal aanwezig te moeten zijn, zoals in Nederland. Daarnaast voelt het erg goed als de zon schijnt en ik mijn nodige gelukshormoontjes daar van binnen krijg. (Helaas regent het meer dan de helft van de tijd, waardoor ik mijn hormoonspiegel niet altijd up-to-date kan houden). Maar goed, ik kan niet alles hebben hier, ook een gevoel dat ik vaak heb. Als iets tegen zit (zo ben ik 1,5 dag goed ziek geweest), ik een te gevaarlijke wandelroute heb gekozen en iedereen zijn adem inhoudt of ik niet 20 meter naar beneden te pletter val op rotsen (geen zorgen! ik heb het overleefd, maar de volgende keer kies ik een andere route :-S), of als iets hier niet te koop is (overheerlijke Mona-toetjes), dan kan ik me daar heel even druk om maken. Ik baal dan een paar minuutjes en vervolgens ga ik weer verder waar ik mee bezig was (nee, niet met het balen ervan, maar hetgeen ik daarvoor deed).
Zo houd ik het uit voor mezelf. Eigenlijk is dat ook niet zo moeilijk, want er is genoeg te doen hier, leuke mensen om een biertje mee te drinken, te gaan stappen of gewoon gezellig te kaarten en een film te kijken. De sfeer is hier goed, wel erg Nederlands en dat is niet altijd even leuk. Ik zit hier om de cultuur te proeven, de taal te spreken en in de Peruaanse gemeenschap te leven, maar dat gaat dus niet altijd. Hoewel ik wel eerlijk moet toegeven dat de Nederlandse taal me makkelijker afgaat, ik het heerlijk vind om Nederlandse programma´s te bekijken (ik ben een zeer trouwe fan van Boer zoekt vrouw: tja, wie niet eigenlijk?) en ik het gezellig samenzijn met de Nederlanders heel erg waardeer.
Het antwoord op de vraag ´Wat ervaar je?´ vind ik veel diepzinniger en ik had nooit verwacht dat ik zoveel talent had om zo´n prachtig antwoord daarop te formuleren. Ik wil je vragen of je je ogen wilt sluiten en wilt proberen je voor te stellen wat ik zie en ervaar op dat bankje. (Tip: misschien kun je dit eerst allemaal even lezen voordat je je ogen sluit).
Je kijkt om je heen, (over de mensen heen, want je bent net als ik 1,84m) en je ziet van alles. Toeterende taxi´s van formaat platgedrukte koektrommel, vrouwen in traditionele kledij met lammetjes in hun doeken, vrouwen met alpaca´s die vragen of je een foto van ze wilt maken, een grote familie die half struikelend uit de taxi stapt en de achterklep opent om hun alpaca eruit te halen (echt waar!), twee honden die op een brute manier de liefde bedrijven en de jengelende verkopers die hun koopwaar onder je neus drukken en niet weggaan voordat je ze volledig genegeerd hebt.
Wat je op dat moment ruikt, is de typische geur van Cuzco: een heerlijke aroma die een combinatie is van hondenpoep (hoe vaak ik daar al wel niet ingestaan heb), een zure geur van bedorven vlees en als slagroom op de taart: de heerlijke geur van mannenpis!
Hoe weet ik nu dat het mannenpis is? Nou, ik zie regelmatig een organisme van het soort ´mens´ en geslacht ´mannelijk´ die zijn professor buiten boord hangt om de muur (waar ik dan langsloop) van water te voorzien. Dit gebeurt dan op zo´n manier waardoor ik elke keer weer denk: Kan je hem niet gewoon thuis uitlaten, want ik heb geen zin in natte schoenen en kijk gewoon even voor je.
En wat zie je nog meer? Heel veel politie die de helft van de tijd eigenlijk weinig uitvoert. Ja, af en toe blazen ze op een fluitje, maar ik heb dan geen idee naar wie of voor wat. En mensen die elkaar begroeten met een kus op de wang. Op mijn werk doen ze dat ook allemaal, in het begin was dat even wennen. In Nederland vind ik het ook altijd zo´n ´ding´ om iedereen drie zoenen te geven. Gelukkig is het er hier dus maar een, hoewel...er lopen hier een paar leuke knappe kerels rond waardoor ik me er elke dag weer op verheug dat ik 3x (bij het groeten van ´goedemorgen´, ´goedemiddag´ en ´tot morgen´) een zoen van ze krijg. Fantastisch!
Het feit dat ik me hier elke dag op verheug geeft wel duidelijk aan dat het tijd wordt dat mijn vriendje langs gaat komen :P. Nog vier weken en ik krijg namelijk geweldig bezoek uit Nederland. Ik zal niet zeggen dat ik elke dag zit af te tellen, maar het vooruitzicht is toch wel erg leuk. Marleen (mijn zusje) en Gert Jan (mijn vriend) komen 25 maart voor twee weken naar Cuzco. Maar dit duurt dus nog eventjes. Dus tijd voor een ander onderwerp.
Het werk is erg leuk. Deze week heb ik het spits afgebeten voor de drie verschillende Engelse lessen die zich elke week weer zullen herhalen. Op dinsdag-en dondermiddag geef ik les aan kinderen tussen de 7 en 12 jaar. Elke woensdag-en vrijdagmiddag geef ik les aan kinderen onder de 6 jaar. En elke dinsdag-en donderdagochtend geef ik les aan 20 volwassenen tussen de 20 en 30 jaar. In totaal geef ik elke week 14uur les.
Het was best spannend de eerste keer, zeker omdat de kinderen/volwassenen erg snel praten en ik het dus niet allemaal kan volgen. Vooral voor de les met de volwassenen was ik een beetje zenuwachtig. Ze zijn bijna allemaal ouder dan ik, ontzettend enthousiast (toen werd verteld dat er Engelse lessen kwamen, waren ze helemaal door het dolle heen en stelden allemaal vragen wat we zouden gaan behandelen) en verwachten er veel van. De eerste les ging gelukkig ontzettend goed en het was geweldig om te doen! Ik had de les goed voorbereid en iedereen deed gemotiveerd mee. Ze willen heel graag leren en stellen ook veel vragen als ze iets niet snappen. Hoe ik dat doe met mijn Spaans? Nou, als ik iets niet goed kan uitleggen, beeld ik het uit en zijn er altijd wel leerlingen die me helpen met het vinden van de juiste woorden. Ik heb ook al gezegd dat Spaans voor mij net zo is als Engels voor hen en dat schept een band. Buiten school kom ik weleens leerlingen tegen en ze noemen me allemaal ´professora´ en spreken me aan in het Engels. Dat is toch super?
Ik kan wel zeggen dat ik hier goed op mijn plaats zit en merk dat dit is wat ik zo graag had gewild: leven in een andere cultuur, nuttige dingen doen en een band opbouwen met de mensen. Om terug te komen op wat ik voel (daar gaan we weer) ben ik gewoon echt blij dat ik dit mag doen en vanuit Nederland mensen met me meeleven en erachter staan.
Binnenkort zal ik ook een workshop voor moeders gaan geven over psychologische thema´s: samenwerken, lichaamstaal, communicatie, etc. En heb ik vorig weekend met de directrice een opzet gemaakt voor een workshop voor het personeel van dit project. De betrokkenheid staat op een laag pitje en de saamhorigheid is niet altijd wat het zou moeten zijn. Hier ga ik wat ideeën over uitwerken en de workshop voorbereiden. Ook wel weer een mooie uitdaging die ligt op mijn vakgebied.
Voor de rest vermaak ik me prima. De werkdagen zijn soms wel lang (van 9-19uur) en daardoor heb ik ´s avonds vooral zin om op de bank te ploffen, televisie te kijken (ja, die hebben we) of een boek te lezen.
Op andere avonden onderneem ik iets met mijn huisgenoten, we zijn met 5 Nederlandse meiden. We eten dan samen, gaan een potje Yahtzeeën of kaarten, of gaan de kroeg in om te poulen. Genoeg te beleven hier en de maand februari is daardoor alweer bijna voorbij (des te eerder is mijn bezoek hier, of klinkt dat te wanhopig?).
Verder nieuws heb ik eigenlijk niet. Het gaat goed met me en wil jullie weer bedanken voor alle leuke/grappige/lieve reacties.
Gedurende mijn periode in Peru heb ik een telefoon met het nummer: 0051-974 244 669.
Liefs uit het mooie Cuzco
23 Februari 2011 - 18:08
Marieke Abbes:
Hey Gerjanne,
Het blijft leuk om je te volgen. Wat mooi om zo een andere cultuur te leren kennen, je zit er echt in! En wat een mooie foto's, die gezichtjes, zo leuk!!
Heel veel succes met je lessen en workshops!
Marieke -
23 Februari 2011 - 18:17
Judith:
Gerjanne, wat een heerlijk verslag weer! Ik lig er dubbel van hoe leuk je humoristische stijl (nog steeds ;-)) is en het straalt plezier en kracht uit hoe je daar je mannetje staat. Al kan ook wel lezen dat het zwaar kan zijn, bv. als je voor de tiende keer in de hondenpoep trapt of jeetje man, omlaag in een ravijn valt?????? Je relativerend vermogen om "de volgende keer dus een andere route te nemen" is plausibel, maar je ouders houden vast hun hart vast als ze dit lezen ;-). Ik heb effe minder gereageerd doordat ik in spitsmaanden van einde opleiding zit nu, daardoor veel ook s'avonds schrijvende aan artikel, maar het lezen van jouw reisverslagen zijn heerlijke afleiding :-). Kei leuk van die lessen die je geeft man, de professori ;-)!
Ik ga dadelijk nog even de andere verslagen bijlezen, ben benieuwd of de rugzak nog bij je is dus hopelijk heb ik niets gemist:-).
Groetjes en pas goed op jezelf, Judith -
23 Februari 2011 - 18:19
Mama En Marleen:
Joepie wij reageren als eerste ;-P
Wat heb je weer leuke,grappige
gevaarlijke uitdagende dingen meegemaakt!
Leuk om weer te lezen.
En dat je daar zo op je plek bent,super gewoon,wat zal men blij met jou zijn!!!!!
Geniet van de mooie en fijne contacten.
liefs van ons. -
23 Februari 2011 - 18:23
Mama En Marleen :
Vervolg.............
Oeps door ons getreuzel zijn we niet als eerste helaas er waren er twee ons voor :( ;-p -
23 Februari 2011 - 18:24
Joost!:
En als ik dat nummer bel dan kost mij dat 8 euro per minuut? Ik zal skype eens een keertje afstoffen. -
23 Februari 2011 - 18:30
Threes:
Hey Gerjanne,
Wat een leuk verhaal weer. ik heb toch maar niet mijn ogen dicht gedaan, want ik hoef die mannen niet voor me te zien en de poep ook niet.;)
Fijn dat je het zo leuk vindt daar.
Tja, Gert komt iid steeds dichterbij. Hij heeft het veel te druk zegt hij. Dus hij is niet zo hard aan het tellen! Niet door vertellen hoor!;)
Geintje natuurlijk. Ik vond het eigenlijk alweer veel te lang duren met je nieuwe blog.
x Threes -
23 Februari 2011 - 19:52
Moniek:
ha meis,
heb weer genoten van je verhalen! wat heb jij een schrijftalent! zo te horen ben je alweer aardig ingeburgerd in peru....dapper hoor, dat je daar gewoon voor een klas peruanen gaat staan en les geeft. Geniet ervan daar, alleen heb ik liever dat je de ravijnen dan even mijdt ;)!
Kijk uit naar je volgende verhaal,
dikke knuffel, moniek -
24 Februari 2011 - 08:38
Mieke:
Zelfs met m'n ogen open kan ik me voorstellen dat ik ook daar op straat loop en de dingen zie (en ruik) die je beschrijft! Eventjes waan ik me in het Zuid-Amerikaanse :).
Wat leuk dat het lesgeven goed gaat en dat je je daar op je plek voelt.
Houen zo!
liefs Mieke -
24 Februari 2011 - 10:00
Juan:
Hola querida, es un tiempo desde que he escrito algo aquí. Encanta leer sus historias y espero verte pronto, nos cuenta atrás. Por favor, sólo lo hacen a Sol! -
24 Februari 2011 - 15:08
Lian:
Hoi Gerjanne,
Het is hier voorjaarsvakantie dus alle tijd om eens rustig je verslag te lezen.
Wat een indrukken weer allemaal voor je. En wat schrijf je toch ontzettend leuk.
Fijn dat je voor de mensen daar zoveel kunt betekenen!
Geniet ervan. We denken aan je.
groetjes ook namens Arie
Lian -
28 Februari 2011 - 09:51
Stefanie:
Dank voor het meenemen van ons naar Cuzco! Ik kon me er een levendige voorstelling van maken. Supermooi dat je het zo naar je zin hebt! Goed om te horen. Nou, slaap nog even lekker een aantal uurtjes en dan hebben we snel contact! -
01 Maart 2011 - 09:04
Antoinet!:
Hey Gerjanne, wat een mooi verhaal weer en fijn om ook even wat beeldmateriaal te zien!! Kan het niet vaak genoeg blijven zeggen: genieten daar en super al dat werk wat je daar doet!:) Liefs,,! -
01 Maart 2011 - 12:03
Yda:
Super leuk verhaal weer en mooie foto's! Zie je mail voor een langer verhaal ;)
xxx -
02 Maart 2011 - 14:32
Ketelbinkie:
In navolging tot Joost:
Heb namelijk geen idee hoeveel die smsjes allemaal kosten dus ik heb skype geïnstalleerd.
Misschien zie ik je daar nog eens ;)
03 Maart 2011 - 08:12
Mama:
Hoi Gerjanne,
Gister scheen het zonnetje zo heerlijk
en heb er van genoten voor de schuifpui(zie je me zitten)?
Ik deed mijn ogen dicht en volgde jou advies door te mijmeren wat jij dagelijks tegenkomt op je route naar je werk etc.
Alles kon ik mij er bij voorstellen,gelukkig bleven de geurtjes weg.Heerlijk om op deze manier als een schaduw in jou buurt te zijn!!!!!
Succes met alles en liefs van je moeder -
03 Maart 2011 - 16:55
Wietske:
Ha Gerjanne,
Hier een (tot nu) stille genieter van je verhalen! Zodra ik een berichtje krijg dat jij een nieuw verhaal hebt lees ik hem direct. Ik vind dat je hartstikke leuke verhalen schrijft en leef steeds weer met je mee! Nog heel veel succes met al je werkzaamheden, en ik kijk alweer uit naar je volgende verhaal!
Wietske