Aflevering 10: ABC - Reisverslag uit Sucre, Bolivia van Gerjanne Trompert - WaarBenJij.nu Aflevering 10: ABC - Reisverslag uit Sucre, Bolivia van Gerjanne Trompert - WaarBenJij.nu

Aflevering 10: ABC

Door: Gerjanne

Blijf op de hoogte en volg Gerjanne

12 April 2011 | Bolivia, Sucre

Hola familia, novio, hermano, hermana, amigas y amigos

Mijn ouders zijn 3 juli 25 jaar getrouwd en allerlei dingen voor een leuk stukje op ´het feest´ spoken alweer door mijn hoofd.
(Eigenlijk moet je geheim houden dat je überhaupt nadenkt over het doen van een stukje , maar iedereen weet dat dat toch wel gaat gebeuren)
Wat doen de meeste mensen? Wat is leuk en origineel?
Natuurlijk passeerde daarbij het beroemde ´ABC´ mijn gedachten.
Wat krijg je dan in ons geval? De ´A´ is van Adri, de bruidegom van het stel, de ´B´ is van boer, want dat is hij eigenlijk wel en de ´C´ is van cliché, want dat is dit ABC.
Omdat ik dol ben op clichés (uhum..) heb ik besloten van deze aflevering één groot ABC te maken. Helaas zonder rijm. Lees je mee?

A: de A is van Aankomst.
Mijn bezoek arriveerde op vrijdag 25 april op de geplande tijd van 12.30uur. Na flinke vertraging in Madrid en het zoekraken van Gert Jans tas zijn ze toch op tijd aangekomen. Gelukkig konden we de volgende dag zijn tas ophalen.
B: de B is van Bezoekjes
De eerste 4 dagen van onze vakantie hebben we veel bezoekjes afgelegd. Zo zijn we op zaterdag naar het hoogste punt van Cuzco gegaan om daar het grote beeld van Jezus te bekijken. We werden met open armen ontvangen (of is dit iets te grof om te zeggen over dit immens grote beeld waar Jezus met zijn armen wijd staat?). Op deze plek hadden we een prachtig uitzicht over Cuzco. Maandag zijn we naar CEDNA gegaan en hebben we een rondleiding en veel informatie gekregen over het cavia-project dat ze hebben. Dit werd speciaal voor ons georganiseerd en het was erg leuk om te horen dat er momenteel 40 gezinnen meedraaien in dit project om door middel van cavia´s kweken en verkopen (een delicatesse) in hun levensonderhoud te kunnen voorzien. ´s Avonds zijn we even op bezoek geweest bij de mensen bij wie ik in het appartement heb gewoond.
C: de C is van Cavia
Eigenlijk wilden we die nog een keer eten, maar op de een of andere manier is het er niet meer van gekomen :-P. Wel hebben we vaak Alpaca-biefstuk gegeten, dit was erg lekker.
D: de D is van Drager
Tijdens de Inca-trail van 4 dagen (meer daarover bij de I) dachten we zo slim te zijn om al onze spullen in één backpack te doen. Dan konden we afwisselen en hoefde er steeds maar 1 persoon met de tas te lopen. De avond voor de trail kregen we uitleg en werd ons verteld dat er geen slaapzakken voor ons waren geregeld. Dit was in Nederland vastgelegd, maar blijkbaar niet gecommuniceerd naar Peru. Halsoverkop moesten we die avond daarom nog 3 slaapzakken huren om die vervolgens in een tweede backpack te stoppen. Je raadt het al: we hadden behoorlijk zware tassen. We werden de eerste dag om 4uur ´s ochtends opgehaald en bij elk groepslid die de bus inkwam dachten we: wat hebben die weinig spullen mee, hadden we het toch anders moeten doen? Halverwege de eerste dag hebben we toch maar een Drager voor onze tweede tas geregeld.
Echt gekkenwerk die mannetjes. Rennend met meer dan 25 kilo op hun rug passeerden ze ons op de bergpassen. Levensgevaarlijk, maar wel handig dat we een tas kwijt waren (we moesten er flink voor betalen, dus wees maar niet bang dat we ze hebben uitgebuit)
E: de E is van Eten
Dit hebben we erg veel gedaan tijdens de vakantie. En steeds bij hetzelfde Mexicaanse restaurant in Cuzco. Tja, waarom naar iets anders gaan als het erg goedkoop, uitgebreid en gewoon erg lekker is? We hebben wel steeds een Peruaans menu gekozen. Gert Jan zou zeggen: ´Mexicaans of Italiaans eten? Dat kan ik thuis toch ook? Kom maar op met de Peruaanse prak´
F: de F is van Feest
De eerste zaterdag deden we de Lonely-planet rondleiding door Cuzco. Halverwege kwamen we allemaal Peruanen tegen in traditionele kledij. Er bleek een groot feest te zijn ter ere van Carnaval. Grote optochten en verklede mensen liepen door het centrum. Erg mooi en feestelijk. En natuurlijk vond ik het een feest om samen met mijn zusje en mijn vriend 2 weken in dit mooie land vakantie te kunnen vieren ;-)
G: de G is van Gesnoep
Wat hebben we veel gesnoept deze vakantie. Tijdens de Inca-trail verbaasde de groep zich er steeds over dat er weer een nieuw pak koekjes of snoepjes uit onze backpack te voorschijn kwam. Ook tijdens de busreizen snoepten we er heel wat af. Of we nu net ontbeten hadden of dat we over een kwartier gingen eten..voor ons maakte dat niet uit. Snoep en koek gaat er altijd in.
H: de H is van Hotel
Hierin verbleven we elke nacht, behalve tijdens de Inca-trail, want toen verbleven we in tentjes.
I: de I is van Inca-trail
4 dagen wandelen in de bergen van Peru. Vroeg op (gemiddeld 4uur ´s ochtends) en de hele dag berg op en berg- en bekaf. Het was ontzettend mooi om in de pure natuur te lopen, te genieten van de mooie uitzichten en een leuke groep om je heen te hebben.
Het was een heel avontuur.
J: de J is van Jugo
Jugo´s, drankjes van versgeperst fruit, hebben we veel gedronken. Allerlei varianten waren mogelijk en dit was elke keer toch wel erg lekker.
K: de K is van Kamperen
Aan het eind van elke dag van de Inca-trail kwamen we op de overnachtingsplek: de tenten stonden klaar en er werd op ons gewacht met het eten. Elke nacht was weer anders. Zo hebben we geslapen op 4km hoogte, in een bos vol met wolken en met uitzicht op een groot dal. Ja, zoals ik al zei: het was een heel avontuur.
L: de L is van Luxe (eigenlijk: zeer luxe)
De dag na de Inca-trail werden we opgehaald voor onze volgende trip. We verbleven 2 nachten in een erg luxe hotel op Suasi-eiland, een eiland op het grote Titicaca-meer. Compleet met gratis drank de hele dag, 3-gangenmenu´s, uitzicht op het meer, open haard in de kamer, gratis kano-tochten, lekker weer. Kortom, luxer kon voor ons idee bijna niet.
M: de M is van Machu Picchu
De eindbestemming van de Inca-trail. Moe, maar toch met veel energie kwamen we hier de laatste dag om 7.30uur aan. We zijn toen om 3uur opgestaan om er op tijd te kunnen zijn. Het was het waard. Zie de bijgevoegde foto!
N: de N is van Nep
De laatste dag van onze vakantie kwamen we terug uit Puno. We namen een taxi terug naar ons hotel. Goed van vertrouwen raakten we aan de praat met de chauffeur. Bij het betalen had ik alleen maar groot geld en ik vroeg of hij kon wisselen. Gert Jan moest uitstappen en Marleen kon haar deur niet uit. Ik pakte mijn geld en hij gaf me wisselgeld terug. Het geld voelde al raar aan, maar ik dacht dat het misschien net gedrukt was. De volgende dag wilden we betalen met dit geld, wat bleek? Het was nep-geld. We zijn voor 40Sol opgelicht (in euro´s: 13)
O: de O is van Onderweg
Onderweg naar Puno, het plaatsje waar we na de Inca-trail een nacht verbleven, zaten we 9uur lang in de bus. We bezochten allerlei prachtige toeristische plaatsjes waar we elke keer uitgebreid uitleg kregen door de gids. We vonden het razend interessant (het was echt het meest saaie wat we ooit gedaan hadden en zeker na de Inca-trail stelde dit weinig voor). Het mooie was dat we op de terugweg weer precies dezelfde tour kregen, dus ja..weer al die plaatsjes af inclusief de uitleg. We maakten er maar het beste van, hoewel de meligheid soms wel erg hoog opliep.
P: de P is van Puno
Puno, het plaatsje waar we de dag naar de Inca-trail naartoe zijn gegaan. Dit plaatsje was niet echt de moeite waard en gelukkig gingen we na een nacht ook door naar Suasi-eiland.
Q: de Q is van Qweeniwakhiermoezetten
R: de R is van Rust
Rust heb ik weer sinds ze weg zijn. Ik hoef niemand meer op sleeptouw te nemen en niet meer alles te vertalen vanuit het Spaans. Heerlijk! (schrijft ze met een dikke knipoog, want natuurlijk is het nu best wel weer saai in haar eentje)
S: de S is van Sauna
Jaja, deze zat ook in ons luxe hotel. Heerlijk om daar ´s avonds even in te duiken.
T: de T is van Té de Coca
Deze overheerlijke smaakvolle thee hebben wij dag in dag uit gedronken. In ons hotel was dit de enige keuze en ook tijdens de Inca-trail werd ons aangeraden deze thee veel te drinken. Verder dan het voordeel dat deze thee goed voor je darmen en je energie is, zijn we niet gekomen. Des te meer verlang ik nu weer naar Pickwick-thee.
U: de U is van Uitpakken
Wanneer je weer op een nieuwe plek bent, moet je je weer settelen. Uitpakken van je tas en alles een plekje geven, hoort daar ook weer bij.
V: de V is van Vertrek
Vrijdag 8 april zijn Marleen en Gert Jan weer teruggegaan naar Nederland. Zondag 10 april ben ik uit Cuzco vertrokken om naar Sucre (Bolivia) te gaan voor mijn laatste 8 weken vrijwilligerswerk.
W: de W is van Weer
We hadden niet veel te klagen over het weer. Het kon soms wat warmer, maar we hebben niet veel regen gehad.
X: de X is van Xouniweten
Y: de Y is van Ys
Op een mooie zonnige middag konden we het niet laten een ijsje te halen bij de MacDonalds. Ook als dessert in de restaurants namen we standaard ijs (of pannenkoeken met fruit). Tja, toetjes eet ik hier dus wel, maar er gaat nog steeds niets boven Mona. Gelukkig heeft Marleen 2 pakjes toetjes meegenomen die ik kan aanmaken met melk. Beter dan niets toch?
Z: de Z is van Ziezo
Ziezo, het is afgelopen met dit alfabet. Nu nog wat verhalen over Bolivia, die ik hieronder zet.

Zondag 10 april ben ik aangekomen in Sucre. Woensdag zal ik beginnen met mijn vrijwilligerswerk. Ik weet nog niet precies wat mijn werkzaamheden zullen zijn. Wel weet ik dat het een opvanghuis is voor straatjongens tussen de 5-18 jaar. Ze hebben vaak ouders met een drank-of drugsprobleem, zijn erg mishandeld en leven het liefst op de straat. Ze hebben moeite met het aanvaarden van gezag en vertonen veel geweld.
In het opvanghuis krijgen de jongens structuur, begeleiding en leren ze om te gaan met hun verleden.
Het lijkt me best spannend om hier te werken, maar een erg mooie uitdaging. In mijn volgende weblog horen jullie hoe mijn eerste dagen bevallen zijn en wat mijn werkzaamheden de komende 8 weken zullen zijn.

Veel liefs uit Sucre

• 12 April 2011 - 16:02

Gerrie Roelofs:

Hoi Gerjanne Je ABC gelezen .Weer van alles beleefd en nu weer alleen. Je zult ze wel missen. En dan ben je ook nog jarig. gefeliciteerd alvast, met veel geluk en blijdschap in je nieuwe levens jaar. Ik ga 8 dagen op vakantie naar Barcelona dus van daar een zo vroege gelukwens !! Sterkte maar weer en geniet nog een poosje in het verre Peru. liefs van Oma Gerrie

• 12 April 2011 - 17:08

Mama:

Hoi lieve dochter,
    Dus dit was alvast een voorproefje van het ABC wat ons te wachten zal staan bij ons 25jarig huwelijk?
    Prachtig wat je allemaal weer benoemd hebt.
    Hieruit blijkt maar weer dat jij samen met GertJan en Marleen ook zo genoten hebt,super toch?
    Heel veel succes,sterkte en plezier met de nieuwe uitdaging.
    Maak er nog maar wat moois van!!!!

Heel veel liefs van je liefhebbende
    moeder (beetje sentimenteel misschien,maar dat mag wel even toch?) Pas goed op jezelf,een tuutje....

• 12 April 2011 - 17:30

Marleen :

Hey hey Zus

Leuk beschreven weer. Hebben echt leuke dingen gedaan. Als je dat dan weer zo leest is het toch wel weer heel leuk.
    Het was echt super!!!!
    Moet nu echt zo afkicken van zo'n super vakantie, das wat minder :-P
    Fijn dat je ook veilig aan bent gekomen in Bolivia. Ik wil je daar ook heel veel plezier en succes wensen voor de laatste twee maanden JE KAN HET !!!!! of laatste 8 weken (zou mama zeggen klinkt minder ;-) )

Heel veel liefs Marleen

• 12 April 2011 - 17:39

Lian:

Hoi Gerjanne,
    Wat heb je weer een mooi reisverslag op papier gezet. En wat hebben jullie een mooie tocht gemaakt. Ik zou er zelf niet aan moeten denken, want ik heb gigantische hoogtevrees. En als ik zo de foto's bekijk ben je op grote hoogte geweest.
    Heel erg leuk dat je dit met Gert Jan en Marleen hebt gedaan, zodat je straks als je weer thuis bent , ervaringen kunt delen.
    Geniet van de nieuwe uitdaging die je weer te wachten staat.
    Ik ga zelf 28 april met de 3 dochters een weekje naar Kos. Dat wordt ook weer genieten. Al is dat op een andere manier, maar niet minder waardevol.
    groetjes en liefs van Lian

• 13 April 2011 - 13:22

Judith H.:

Hey Gerjanne,
    leuk om weer een verslag te lezen. Iig veel beleefd, gezien en gedaan! Ik zou me ook niet zo snel aan de cavia wagen...
    Ik heb net een paar dagen gewandeld in Frankrijk... toch allemaal wat minder exotisch;). Jammergenoeg geen dragers in de buurt.

Succes met de laatste 8 weken!

liefs!

• 13 April 2011 - 18:19

Ydaaaa:

Waaaaauuuw Gerjanne! Wat een leuke avonturen hebben jullie beleefd zeg! Helemaal super die trip! Leuk beschreven ook in zo'n abc! En nu alweer je laatste deel 'van het avontuur in...dat gaat hard zeg die tijd. Ik ben heel benieuwd naar je volgende ervaringen. You can do it!

xxx liefs Ydaaaa

• 19 April 2011 - 18:31

Familie Van Den Berg:

heej gerjanne
    wat leuk dat je een reisverslag bijhoudt. Het is erg leuk om dat elke keer weer te lezen!! en Van Harte Gefeliciteerd met je verjaardag!!!!!
    groetjes van familie van den Berg uit Barneveld

• 19 April 2011 - 18:50

Louise:

Ha nichtje,

Heerlijk om je belevenissen en ABC te lezen, het is net of ik er een beetje bij ben op deze manier!
    Ik wens je, mede namens ons hele cluppie hier, een fijne verjaardag en een boeiende tijd toe in Sucre.

Heel veel felicitaties en groeten uit Averlo!